Living Theatreren Antigone Donostian izan zenekoa: Teatroa eta euskal arte abangoardista esnarazi zuen ikuskizuna - Gereñu Odriozola, Idoia (EGAN, 2023)
1967. Donostia. Ameriketako Estatu Batuetako Living Theatre konpainia Vic- toria Eugenian izan zen Jarrai antzerki taldeak gonbidatuta, eta arrasto mardula utzi zuen bai antzerkian, eta baita euskal artegintzan ere, orokorrean. Emanaldi bakarra eman zuten Livingdarrek Euskal Herrian, Brechten testuan oinarrituta- ko euren Antigona propioaren ia hiru orduko ikuskizuna oholtzaratu zuten, baina aldez aurretik dagoeneko abangoardiaren bidea hartua zuen euskal artisten be- launaldi berriak eta teatro berriaren aldeko zaleek oso gogoan jaso zuten egun hura, esperientzia hura. Amerikarrek ordura arteko eskema sistematiko guztiak hautsi zituzten antzerki esperimentalaren bitartez, antzertiari zegozkionak eta baita giza portaera normatiboari zegozkionak ere; eta gurean ere ez zuten inor epel utzi. Francoren zentsurapean zen euskal gizartearen zati bat liluratu egin zuen konpainiak, abangoardistena; beste batzuengan, ordea, desairea piztu zuen. Urteak aurrera, emanaldi hark eragindako inpaktuak euskal antzerkian eta ar- teetan oinordetza utzi du.